Kuchnia kaszubska

kuchnia_kaszubska.jpg

Teraz przesuwamy się minimalnie na południe, w głąb Kaszub. Jest to region szczególny, bardzo bogaty pod względem folkloru, zasobów naturalnych, a także kulinariów. Dlatego odwiedzając te tereny warto nie tylko zobaczyć szereg wizualnych atrakcji, ale również skosztować tradycyjnego kaszubskiego jedzenia.

Kuchnia na Kaszubach jest prosta i głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji. Oczywiście nie brakuje w niej ryb przyrządzanych na wiele sposobów. Chyba każdy zna słynnego śledzia po kaszubsku, czyli zawijańca z olejem, przecierem pomidorowym i cebulką.

Śledź występuje też w innych wersjach. Ten ze śmietaną jest podawany w towarzystwie pulek, czyli ziemniaków gotowanych w mundurkach. W ogóle kartofle odgrywają z kaszubskiej kuchni równie dużą rolę jak ryby.

Najbardziej popularnym daniem są tam ziemniaki ze szpyrkami i maślanką. Chętnie zjada się także polewkę, czyli zupę ziemniaczaną na zsiadłym mleku. Tradycyjny uroczysty obiad, zwany ferkase, składał się z rosołu oraz gotowanej kury serwowanej z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *